>‘®’<

costa brava I.

LIGHTHOUSE

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS ABOUT
AUTHORIZATIONS OF INTERNATIONAL
MOBILITY (Law 14/2013)

Updated October 2016
General issues

What requirements must | meet to access a long-term residence?

To access a long-term residence, the general requirements set forth in the
Regulations of Organic Law 4/2000 must be met. The most common case is to
have resided legally and continuously in Spanish territory for five years.

The residence will not be affected by absences from Spanish territory of up to six
continuous months, provided that the sum of these does not exceed the total of ten
months (or one year if the absence is for work reasons) within five years, unless
the departures would have been made irregularly.

Can holders of an investment visa enter any State of the European Union?
Can they do it more than once?

Foreigners holding a long-term visa or a residence permit issued by one of the
Member States may, under the cover of said permit and a valid travel document,
move freely for a maximum of three months, in any period of six months, through
the territory of the other Member States, provided that

e They comply with the entry conditions contemplated in letters a), c) and e) of
paragraph 1 of article 6 of Regulation (EU) 2016/399 of the European
Parliament and of the Council of March 9, 2016 establishing a Code of Union
rules for the crossing of persons across borders (Schengen Borders Code),
and

e They are not on the national inadmissible list of the Member State in question.
The entry conditions are:

1. Be in possession of a valid travel document that grants its holder the right to
cross the border and that meets the following criteria
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« it will remain valid for at least three months after the planned date of departure
from the territory of the Member States. In justified emergency cases, this
obligation may be removed,

it must have been issued within the previous ten years;

2. Be in possession of documents that justify the purpose and conditions of the
planned stay and have sufficient means of subsistence, both for the period of stay
planned and for the return to the country of origin or the transit to a third country in
which their admission is guaranteed, or be in a position to legally obtain said means

3. Not be registered as inadmissible in the SIS;

4. Not pose a threat to public order, internal security, public health or international
relations of any of the Member States nor, in particular, be registered asinadmissible
in the national databases of any Member State for the same reasons.

It must also be borne in mind that there is the possibility that a Member State may
impose by law the obligation of third-country nationals to declare their presence on
its territory in accordance with the provisions of Article 22 of the "Schengen
Convention". Spain has imposed this obligation.

Where are initial requests for these authorizations and their renewals
processed?

In the Large Companies and Strategic Groups Unit of the General Sub-Directorate of
Immigration, belonging to the General Directorate of Migration, framed in the
General Secretariat of Immigration and Emigration of the Ministry of Employment
and Social Security, located in Plaza de la Remonta, number 12, 3rd floor, CP
28.071, Madrid.

Where are applications for residence authorizations submitted?
Applications for residence authorizations regulated by Law 14/2013 must be
submitted through the electronic headquarters of the Ministry of Employment and

Social Security.

Who is the applicant for each authorization and who can submit the
application?
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The applicant, depending on the type of authorization, can be:
 Ininitial authorizations:

- In the case of investors and entrepreneurs, the foreigner himself
- In authorizations for highly qualified professionals, researchers or intra-company
transfer, the company or entity that requires the services from abroad

e In family authorizations:

- Si la solicitud se presenta conjuntamente con la del titular, sera el titular (en el caso
de inversores y emprendedores) o la empresa o entidad (en el caso de
profesionales altamente cualificados, investigadores o traslado intraempresarial

Si la solicitud se presenta en otro momento podra ser uno de los anteriores o bien el
propio familiar

- If the application is submitted jointly with that of the owner, it will be the owner (in
the case of investors and entrepreneurs) or the company or entity (in the case of
highly qualified professionals, researchers or intra-company transfer

If the request is presented at another time, it may be one of the above or the family
member himself
* Renewals are submitted by the foreigner who holds the authorization (relatives
request the renewal of their own authorization).

Applications can be submitted by the interested party or through a representative.
How is the Foreigner Identity Card (TIE) processed?

Foreigners who have been issued a residence visa under this rule can stay in Spain
for a period of one year authorizing the residence of its holder in Spain without the
need to process the foreigner identity card.

However, those who obtain a residence permit under Law 14/2013 must personally

request the foreigner identity card. The resolution granting the authorization indicates
the procedure, documentation and where it can be requested.

Do I have to submit copies and originals?
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When the application is presented in person, it must bring an original and a copy,
keeping the UGE only with the copy. If you present it in a public registry, you must
bring an original and a copy and send only a certified copy.

Can the holder of a residence authorization from Law 14/2013 modify an
authorization regulated by Organic Law 4/2000 and its Regulations?

Yes, it is possible, provided that the requirements to modify an authorization
established by the Regulation of Organic Law 4/2000 are met.

Can family members work with their residence authorization?

Yes. The fourth additional provision of Law 14/2013 establishes that residence
authorizations authorize residency and work (both self-employed and employed).

What is understood by public or private insurance?

During their residence in Spain, the foreigner must have coverage, either from public
health or private insurance.

Proof of insurance is not required when there is a prospect that the foreigner (as well
as their family members) will be insured by the National Health System, for
registering with Social Security as a result of the employment contract or a
professional relationship.

In the case of entrepreneurs, if the activity is not going to start immediately,
insurance with a limited duration is accepted (for example, travel insurance, which
usually has a validity of three months).

In all other cases, you must have public or private health insurance arranged with an
insurance company authorized to operate in Spain, for coverage equivalent to that of
the National Health System and for the duration of your authorization or at least one
year extendable (travel insurance is not valid).

How can I prove that | have financial means?
The law does not establish an economic amount or specific documentation.

Therefore, you will be able to prove that you have financial means by any means of
proof admitted in Law. For example, with the offer of a work contract, payroll, the
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updated annual average balance of bank accounts, deposits, etc.
Is it necessary to present translated and legalized foreign documents?

All documents must be translated into Spanish. In the case of foreign public
documents, they must also carry the Apostille of the Hague Convention or, failing
that, have been legalized through diplomatic channels.

Investor authorization inquiries
Can | obtain a residence permit as an investor if | am in Spain?
You can obtain your investor authorization in two ways:

 If you are outside Spain, you can apply for an investor visa at the consulate of
your country of residence, which will allow you to reside in Spain for up to one
year. During this period, you may request residence authorization from the Large
Companies Unit.

e If you are already in Spain on a regular basis (on a short-term stay or as the
holder of an authorization to stay for studies or residence), you can directly
request the residence authorization from the Large Companies Unit, without
having to previously process investor visa.

If a residence permit is requested for family members, is it necessary to invest
the amounts required by Law 14/2013 (€ 500,000 in real estate, 1 million in
shares, participations or deposits, 2 million in public debt securities) for each
of the relatives?

No additional investment is required for each family member.

The investment indicated in Law 14/2013 (in its article 63) allows obtaining
authorization as an investor. The holder of this authorization may (in accordance with
the provisions of article 62.4), request an authorization for his spouse and children
under 18 years of age, or of legal age who are not objectively capable of providing
their own needs due to their state of health, that they meet or accompany the
investor.

This authorization depends on that of the investor and in order to obtain it, he must
prove that he meets the general requirements, among them, that the investor has

O o ©

C / Narcis Macia i Domeénech, 19, loc. 1 972 366 023 info@lhcostabrava.com
17310 Lloret de Mar, Girona www.lhcostabrava.com




>‘®’<

costa brava !

LIGHTHOUSE

economic resources for his family (which he can prove by any means of proof:
having income, assets, etc.) , as well as the corresponding health insurance.

As an example, if a married couple acquires a property worth 1,000,000 euros, both
spouses will be able to obtain an investor visa. If the property has a value of 500,000
euros, the buyer may obtain an investor visa and his spouse as a family member,
proving that the investor has financial resources and health insurance for both.

If in the acquisition of the property it is specified that it is carried out under a
community property regime and its amount does not exceed double the established
minimum, either of the two spouses may obtain authorization as an investor and the
other a relative authorization.

Can the investment be made through a legal entity?

Yes, as long as it is domiciled in a territory that does not have the status of tax haven
according to Spanish regulations, and the applicant must have the majority of its
voting rights and have the power to appoint and dismiss the majority of the
members. of its administrative body. To prove it, you must request a report from the
General Directorate of Commerce and Investments.

Scope of application of law 14/2013 in the acquisition of real estate

Law 14/2013 establishes in article 66 that an investor authorization may be
requested, in reference to the provisions of article 63 of investor visas, when the
acquisition of real estate in Spain is made with an investment equal to or greater
than 500,000 euros for each applicant, or if it is a legal person, the residence
authorization will be granted only to the person who has the majority of the shares of
the company and, likewise, establishes a special regime for matrimonial property
partnerships.

That is the only scope of the standard. Thus, when a property is acquired by several
natural persons who do not form a company, they are not included in this scope of
application. Law 14/2013 does not contemplate the possibility that several natural
persons jointly acquire a property, unless they constitute a company and are part of
a legal person.

There has been no legislation on the possibility of buying a part of a property but
rather of buying a property or real estate, that is, an entire property (“the acquisition
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of real estate in Spain”). The possibility of granting a residence permit as an investor
to the acquisition of real estate by several natural persons is not contemplated.

Consultations on authorizations for entrepreneurs

How is it proven that an entrepreneurial or business activity has an innovative
character of special economic interest for Spain?

To prove that an entrepreneurial or business activity is of an innovative nature with a
special economic interest for Spain, you must submit to the Large Companies Unit,
together with the residence authorization application, the documentation related to
the business plan. The Large Companies Unit will automatically request a report on
the innovative nature of the project from the Ministry of Economy and
Competitiveness, which will issue said report within 10 business days.

Consultations on authorizations for highly qualified professionals
What is understood by highly qualified professional?

The assessment of a position as belonging to a highly qualified professional is
carried out individually, taking into account, among other issues, the degree,
professional competence, professional experience, the profile of the job, the
functions to be performed and the remuneration appropriate to the position, paying
attention to the uniqueness of recent graduates or postgraduates in the case of
article 71 c) of the Law.

What sectors are considered strategic according to article 71 a) 5°?

To prove that a company belongs to a strategic sector, you can request a report from
the General Directorate of Trade and Investments (dependent on the Ministry of
Economy and Competitiveness), to certify that consideration for the purposes of Law
14/2013, and present it together with your request.

If a foreigner has completed some studies but still does not have the title
because it takes a few months to issue it, can they prove it?

Other accreditations of having a degree that are different from the degree itself are
accepted, for example:
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e In the case of a Spanish degree, a certificate from the study center that the
studies have been completed, the corresponding fees have been paid and that
the issuance of the degree is pending.

« Ifitis a foreign degree, a certificate from the corresponding university authority is
required, duly translated and apostilled / legalized (as a public document).

Queries about authorizations to researchers

What type of authorization from those provided for in current regulations must
an investigator request?

There are currently several types of authorizations for researchers regulated in
Organic Law 4/2000 and in its Development Regulations, in addition to that provided
for in Law 14/2013.

It is recommended to use the one regulated by Law 14/2013 as it is the most flexible
and the one that aims to include all the particularities of this group of professionals.

Renewal inquiries

The initial authorization and the renewals will be granted for two years or for the
duration of the labor or professional relationship if it is not a permanent contract and
its duration is less. In the case of investors, the renewal will be for periods of five
years.

The presentation of applications for renewal of the residence authorization will be
made exclusively through the electronic headquarters of the Ministry of Employment
and Social Security.

Applications can be submitted by the interested party or through a representative.
The presentation of the renewal application will extend the validity of the
authorization until the resolution of the procedure. It will also be extended in the
event that the request is submitted within ninety days after the end of the previous
authorization, without prejudice to the initiation, where appropriate, of the
corresponding sanctioning file.

What requirements must be met to renew the authorization?

To renew the authorization, the conditions that gave rise to the authorization must
have been maintained. That is to say:
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¢ In the case of investors, it is necessary to have maintained the initial investment.

¢ In the case of entrepreneurs, the project must have been maintained in the terms
in which it was considered to be a project of general interest.

e In the case of highly qualified professionals, researchers and intra-company
transfers, the employment or professional relationship must be maintained.

« In the case of family members, they may renew their authorization if the foreigner
who entitles them renews his or her authorization and, in the case of ascendants
and children over 18 years of age, economic dependence is maintained.

This information is provided by http.//www.exteriores.gob.es/
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